12 września 2013

Ciasto z brzoskwiniami

Korzystając z końcówki sezonowych owoców, upiekłam pyszne ciasto ze świeżymi brzoskwiniami. Idealne do kawy lub herbaty na te ostatki lata. Przepis znalazłam dawno temu gdzieś w internecie, po czym go trochę zmodyfikowałam i od tego czasu bardzo często gości na naszym stole. Tym razem zrobiłam w tortownicy zamiast na blaszce i widać jak bardzo wyrosło, nawet za bardzo :-)


Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki masła
1 budyń śmietankowy
2 łyżeczki kakao (lub budyń czekoladowy)
brzoskwinie 

Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Brzoskwinie sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Masło roztopić. Jajka ubić z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez około 7 minut. Do jajek wsypać mąkę i krótko ale dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać budyń i kakao. Wymieszać. (Ciasto można tez podzielić na dwie części, do jednej dodać budyń śmietankowy a do drugiej kakao lub budyń czekoladowy). Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach ok. 25x25cm. Gdy mamy dwie części to najpierw wylać jasną a na wierzch ciemną część ciasta (wtedy wyjdzie taka dwukolorowa przeplatanka). Następnie poukładać kawałki owoców. Piec w temp. 180 C przez około 50 min. 

Ciasto pycha i jeszcze nigdy nie było tak, że mi się nie udało :-)  Całe zniknęło w ciągu kilku godzin, więc raczej musiało smakować :-)


Jutro czeka mnie ważna podróż. Mam w planach iść dzisiaj wcześniej spać, u mnie to oznacza przed północą. Ciekawe czy zasnę, zawsze przed ważnymi wydarzeniami nie mogę w nocy zmrużyć oka a na następny dzień nie jestem w stanie normalnie funkcjonować i czuję się (choć mam nadzieję, że nie wyglądam) jak zombie ;-) 
Wypiję ciepłe mleko, melisę, może to pomoże :-)


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto z brzoskwiniami :) mam nadzieję, że uda Ci siè wcześnie zasnąć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Położyłam się tak jak planowałam ale niestety spałam bardzo lekko i budziłam się chyba z kilkanaście razy. Jakoś muszę przetrwać ten dzień :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. I takie jest, myślałam też, żeby zrobić z jeżynami, ciekawe czy wyszłoby dobre :-)

      Usuń
  3. a ja dziś zrobiłam muffinki czekoaldowe z budyniem waniliowum i kawałkami czekolady .. wyszły pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz mnie pokręci, tak mi ochotę zrobiłaś ;-) Jeszcze nigdy nie robiłam domowych muffinek, raz mi się zdarzyło z torebki zrobić ale to się nie liczy :-)

      Usuń
  4. domowe ciasta są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń