Czego potrzebujemy?
- opakowanie ciasta francuskiego
- paczka mrożonego szpinaku, najlepiej w liściach (w sezonie świeży)
- ser feta
- kilka ząbków czosnku
- śmietana
- przyprawy: gałka muszkatołowa, czerwona słodka papryka, pieprz, sól
Jak robimy?
- Szpinak wrzucamy na patelnie i całkiem rozmrażamy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę albo drobniutko kroimy i dorzucamy do szpinaku.
- Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Ser feta rozdrabniamy i dodajemy na patelnię.
- Możemy dodać łyżkę śmietany i wszystko mieszamy.
- Czekamy aż nadmiar wody odparuje i farsz zgęstnieje.
- Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki ok. 10 minut przed rozłożeniem, następnie kroimy w równe kwadraty.
- Na każdy z nich nakładamy porcje farszu i sklejamy rogi do środka
- Każdą sztukę smarujemy roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Pieczemy ok 15-20 minut.
Szpinakowe ciastka możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, ja najbardziej lubię ciepłe. Są niezastąpione jako przekąska lub gdy mają zamiar przybyć niespodziewani goście. Farsz do ciasta francuskiego możemy zrobić dowolny, polecam też pieczarkowy, jest równie pyszny :)
To musi dopiero smakować ;) Akurat za parę dni też planuję dodać na bloga coś ze szpinakiem ;)
OdpowiedzUsuńChętnie zobaczę, jakie smakowitości przygotujesz :)
UsuńZdecydowanie za rzadko korzystam z ciasta francuskiego. Chętnie spróbuję twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńTeż tak kiedyś miałam ale jak już zaczęłam, to teraz używam go o wiele częściej :) a ciasteczka są pyszne :)
UsuńPysznie, uwielbiam ciasto francuskie :-)
OdpowiedzUsuńJa też, daje naprawdę bardzo dużo możliwości w kwestii przygotowywania jedzenia :)
Usuńwygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńSmakuje też pysznie :)
Usuńmuszę wyprobować:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńMuszę wypróbować. ..
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować...wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak <3 Ja jem takie koperty z ciasta francuskiego z innym nadzieniem- kawałek parówki + ser, ale w takim wydaniu pewnie jest równie pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTeż takie robię, pyszne są ale moje ostatnie Berlinki poszły na śniadanie i został tylko szpinak ;-)
UsuńWyglądają smakowicie. A szpinak uwielbiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis. Ja często zawiajam kawałki kabanosów i siup do piekarnika.
OdpowiedzUsuń