ZUPA - KREM
- ok. 1 kg dyni
- 150 ml mleka
- 150 ml bulionu warzywnego (najlepiej ze świeżych warzyw ale jak nie macie możliwości zrobić, to może być też z kostki)
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml śmietany kremówki
- pieprz, gałka muszkatołowa, imbir
Przygotowanie zupy jest bardzo proste i szybkie. Dynię trzeba obrać ze skórki, pokroić w kawałki i wrzucić do garnka. Kawałki nie muszą być równe ale im będą mniejsze, tym szybciej się rozgotują, a o to właśnie chodzi w zupie o konsystencji kremu. Zalać kawałki dyni bulionem i mlekiem, następnie gotować do miękkości. U mnie to trwa jakieś 20 minut. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podgotować. Następnie wszystko dokładnie zblendować, dodać słodką śmietankę i doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Jak nie lubicie smaku imbiru, to można go pominąć, bo zupa w żaden sposób nie straci na smaku.
PLACUSZKI:
- dynia
- mąka pszenna
- jajko
- cebula (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Takich placuszków mogłabym zjeść i ze 20 na jedno posiedzenie ;)
Lubicie dynię? Może podzielicie się jakimś Waszym sprawdzonym przepisem? :)
Bardzo fajne przepisy, narobiłaś mi ochotę na dynię :)
OdpowiedzUsuńJutro robię kotleciki z dynią, wykorzystuję sezon na ile się da :)
Usuń